Emotionele veiligheid is heel belangrijk voor ieder kind, het bieden van emotionele veiligheid zorgt dat een kind zich kan en durft te ontwikkelen, zich vrij genoeg voelt te kunnen spelen, kletsen, fantaseren, zichzelf te zijn…
Ik geef ieder kind het gevoel welkom te zijn, ik vertel bij binnenkomst dat er op ze gewacht is, dat zijn of haar foto al klaar hangt. Ik vraag hoe het met ze is en maak complimentjes over hun kleding en vraag wat ze gedaan hebben. Ik vertel wie er nog meer komen en wat we gaan doen die dag.
De band tussen mij en de kinderen is erg belangrijk voor het gevoel van emotionele veiligheid, ik heb respect voor ieder kind en zijn of haar autonomie en zorg dat zij zich veilig voelen, ik daag ze uit zich te ontwikkelen door ze een veelzijdig aanbod te doen gedurende de dag zowel individueel als in groepsverband.
Fysieke veiligheid bied ik door de omgeving waar de opvang plaats vindt veilig en schoon is, buiten kunnen ze fijn spelen zonder dat ze zich pijn kunnen doen, binnen liggen lekkere speelkleden en kunnen ze fijn spelen. Ik bescherm ze en plaats geen herkenbare foto’s of filmpjes van de kinderen op sociaal media.
Verder ga ik ieder jaar op herhaling voor mijn EHBO-diploma, mijn huis is volgens de regels van de GGD brandveilig en wordt er ieder jaar door de Gastouderbureaus een Risico-Inventarisatie gedaan.